söndag 23 maj 2010

Att ta ställning

Har diskussionen i grupp fastnat? Återkommer ni ideligen till en och samma fråga utan att kunna sätta ner foten och gå vidare? Vill du bara skaka om lite under en segdragen diskussion? I ett sådant läge kan det skapa dynamik att visualisera var och ens ställningstagande genom nedanstående metod.
1. Du behöver:
Maskeringstejp
Tomma pappersark
Tuschpenna
Fri golvyta
2. Gör så här:
Dra upp en linje tvärs över rummet med hjälp av tejpen.
Skriv två motsatta påståenden på varsitt pappersark och lägg ett påstående i varje ändläge.
Låt deltagarna läsa påståendena och fundera ett tag i tystnad.
Be var och en att ställa sig på det ställe utmed linjen (som nu är en skala) där de känner sig bekväma.
När alla ställt upp sig på linjen får man en bra överblick; är gruppen enig/oenig, sticker någons åsikt ut? Dags att börja diskutera varför man har ställt sig som man har gjort. Någon kanske hör en tolkning som gör att man vill flytta. Kan man modifiera påståendena något och därmed få flera att flytta? Ibland finns det flera påståenden som man behöver ställa mot varandra för att få en bra överblick och ibland räcker det med ett par för att diskussionen ska komma igång.

Prova gärna och berätta hur det gick!

2 kommentarer:

Helena sa...

Detta är en fullkomligt lysande metod!! Den skall jag testa första bästa tillfälle som ges!! Med en gemensam bild av gruppens synpunkter som utgångsupunkt borde det vara lättare att resonera, kompromissa och besluta i svårare frågor!!

Ulrika Conte sa...

Kul att du gillar det. Berätta hur det gick och du har säkert tips på förbättringar som du kan dela med dig av :)