fredag 19 mars 2010

Timeboxade möten 1

Är det viktigt att starta möten på utsatt tid och ska de avslutas när man sagt eller är det ok att fortsätta om det behövs? Alla är olika och många av oss lider när folk fortsätter att droppa in både fem och tio minuter efter utsatt startid. Anledningarna till sen ankomst kan vara många; ibland är det så enkelt som att två möten ligger direkt efter varandra och det finns inte tid till den fysiska förflyttning som krävs (där underlättar 45 min-möten som alla startar hel timme, se föregående inlägg). I andra fall är det helt enkelt så att för personen ifråga är tid något ungefärligt som man håller så gott man kan. Så hur gör man? Alltid kräva punktlighet? Straff för den som kommer försent? Mjukstarter på möten där man kan droppa in allteftersom? Vad är rätt och vad är fel, kommentera gärna!

1 kommentar:

Anonym sa...

Några mycket bra knep att ta till när någon kommer försent till ett möte tycker jag är:
1. Pausa diskussionen, anförandet och bli bara helt tyst och vänta tills vedebörande har kommit på plats. Börja då där pausen slutade.
2. När du börjar igen, summera absolut INTE vad som tidigare har sagts, då missgynnas alla som varit i tid, samtidigt som den som var sen aldrig kommer bättra sig eftersom det alltid löser sig så smidigt ändå.
3. Ligger 2 möten kloss i kloss i olika lokaler bör man förhandsavisera sen ankomst, och då bör gruppen få veta det och blir heller inte störd på samma vis när någon avbryter och kommer in.
4. Får möten dra över tiden? Ja om alla på mötet är eniga om det! Annars nej - boka ny tid. HUr många gånger är man inte med på möten som drar över tiden och skaran som deltar med tiden blir decimerad. Lyckat möte? Knappast. Inte när man till slut inte har med alla avsedda deltagare. //L-M