onsdag 8 december 2010

Tid för lärande

Lärande tar tid! De stora utvecklingsbehov täcker man oftast i årsplaneringar och personliga utvecklingsmål. Att delta i en utbildning på en eller flera dagar behöver planeras in och sen sker det enligt plan.
Men det finns också ett annat lärande som man inte får glömma bort. Kunskapen om hur man jobbar, hur man utnyttjar befintliga processer och system, om vilka fallgropar man ska undvika, om vem som sitter inne med svaren man behöver, om hur man jobbar smartast, behöver hela tiden hållas uppdaterad. Mycket av detta ansvar ligger på individen, men de finns också många frågor som kan behöva diskuteras inom teamet för att skapa ett homogent arbetssätt och transparans utåt - vi vill ju såklart att alla jobbar så smart som möjligt!
För att uppnå detta behöver man hitta tid för teamet att föra dessa diskussioner och då behöver alla vara med. Om man i teamet har veckomöten så är det ett utmärkt tillfälle att, nästan omärkligt, få in ett kontinuerligt lärande i gruppen. Inför varje vecka väljer man ut ett aktuellt ämne runt vilket diskussionen hålls och alla får dela med sig av sina "Best Practice´s" under max en halvtimme. Med fördel kan man ta upp samma ämne minst två gånger i rad så att man dels hinner täcka flera aspekter, dels ta med sig praktiska exempel från vardagen.

Inga kommentarer: