onsdag 17 februari 2010

Veckans mål


Veckans mål kom till i december, trigger var ett akut anfall av avund inför ett par grafer, som en av mina kollegor visade, på hur hans grupp hade förbättrat sin precision den senaste tiden. Precis det ville jag ha, möjlighet att se och visa att vi levererar och att vi blir bättre på att leverera i enlighet med våra mål, samt inom utsatt tid. Grubbla, grubbla, gubbla ... och så kom jag på det; VECKANS MÅL var fött!
Syfte med veckans mål är att på ett enkelt sätt mäta individerna i gruppen i förmågan att planera samt i måluppfyllnad. Detta går till på följande sätt:
1)Varje måndag skriver var och en ner sitt personliga mål på en post-it-lapp och sätter upp på "Veckans mål-tavlan" (för den som befinner sig utanför kontoret under måndagen går även mail och SMS bra).
2)Man arbetar mot sitt mål under veckan
3)På fredagen rapporterar man om målet är uppfyllt eller ej genom att sätta en grön (uppfyllt) eller röd (bommat) klisterlapp bredvid sitt mål.
Därefter för jag för varje individ veckostatistik över följande:
1) Mål satt och rapporterat på måndagen
2) Mål uppfyllt eller ej
Dessutom sparar jag alla post-it-lappar med målen för att ha som diskussionsunderlag vid våra avstämningssamtal.
Reaktionen på Veckans mål varierade i startskedet från ren avsky inför detta påhitt, till frågor om det skulle bli priser för flest uppnådda mål. Idag när vi har hållt på i två månader kan jag konstatera att Veckans mål fyller ett behov, jag har aldrig tidigare sett en uppgift bli utförd med sådan precision av sågott som samtliga i gruppen utan några som helst påminnelser; allt jag behöver göra är att varje måndag plocka ner föregående veckas mål och notera resultatet. Dessutom dyker referenser till Veckans mål upp i de mest oväntade sammanhang vilket glädjer mig mycket!

Hjälpmedel:
Veckans mål-tavla uppsatt på väggen på lämplig plats (se foto ovan)
Lappar att skriva ner målen på
Gröna etiketter för uppsatt mål och röda etiketter för bommat mål
Tabell för uppföljning per individ (se foto ovan)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är alla med på att visa sina namn?

Ulrika Conte sa...

Det kanske bara är fingerade namn ;-)
Är någon så intresserad att man öppnar bilden för att kunna se vad det står? Jag trodde inte det ...