söndag 3 januari 2010

Gör något på ett annat sätt

Inspiration kan komma från många håll, ett sätt att få ny inspiration är att göra en välkänd aktivitet på ett annat sätt.
Själv bestämde jag mig för att se hur länge jag skulle kunna variera vägen till jobbet utan att det skulle ta mer än fem-tio minuter extra. Efter sex veckor insåg jag att jag skulle kunna hålla på hur länge som helst, och att den väg jag hade cyklat varenda dag i fyra år varken var snabbast, kortast, enklast, vackrast, ... Dessutom var jag piggare, gladare och full av idéer när jag kom till jobbet efter att jag hade varit tvungen att göra ett aktivt val i varje korsning utifrån vad jag ville uppnå just den dagen.
Idag alternerar jag, ibland behöver jag det trygga, välkända och ibland tar jag mig an att hitta en ny väg. Samma angreppsätt använder jag i de olika aktiviteter som dyker upp under dagen. Känner jag att det går trögt och jag/vi behöver inspireras så försöker jag genomföra en välkänd aktivitet på ett nytt sätt.
Prova själv! Läs en bok någon annan har valt, köp en tidning du aldrig läst, skriv med vänster hand en hel dag, byt ut den fasta agendan på veckomötet, var snäll mot någon du brukar undvika, ta trappen istället för hissen, var först på jobbet om du brukar komma sent, var tyst där du brukar höras mest, sök nytt lunchsällskap, ... Ja listan kan göras hur lång som helst, och ju mer du provar att variera dig desto mer kommer du på.

5 kommentarer:

Viktdrottningen - Anna Malmborg sa...

Bra idéer! Frågan är om jag blir stimulerad av att hitta nya bilvägar...;)

Ulrika Conte sa...

Prova!

Mor Duktig sa...

Smart! Jag brukar göra samma sak, fast på hemvägen... men det beror mest på att jag går genom ett villaområde och vill kika in till folk. Jag älskar att fantisera om hur folk har det i de olika husen.

Familjen Lindahl sa...

Läste om en kvinna som "intagit Södermalm" i sina joggingturer och var överlycklig över alla äventyr hon fått uppleva! Hon hade alltså sprungit VARJE meter av varje gata som fanns (under en längre period). Kanske vore nåt...

Niklas sa...

Nya bilvägar är alltid kul, tyvärr har jag väldigt få alternativ på jobbvägen om jag inte ska ge mig på en runda på flera mil extra. Men det får man ta ibland, en gladare hjärna är värd det :-)