måndag 12 november 2012

Motivation vs effektivitet

Motivation är A och O för effektiviteten - en slutsats som tål att begrundas upprepade gånger. Men att tänka på det är inte riktigt samma sak som att prova själv.
Vågar du ge dig på ett experiment? Välj ut en begränsad uppgift som du ofta utför, övertyga dig själv om hur viktig, kul givande denna uppgift är och ge dig sen i kast med den. När du är klar utvärderar du hur mycket tid du fick lägga ner (inkl ställtider) och hur nöjd du är med resultatet. Nästa gång är det bara att ha inställningen att detta är en kass och onödig uppgift. Jämför de båda resultaten.
Själv fick jag se skillnaden i output när jag hamnade i en liten längre motivationssvacka på jobbet och helt plötsligt hade svårt att hinna med trots att jag avsatte mer tid. Tänkvärt!
Så uppenbart det blev helt plötsligt att jag som chef hela tiden måste jobba med att hitta drivkrafter och kunna öka motivationen hos individen. Olika drivkrafter kräver olika angreppssätt så detta måste ske på individnivå. Lätt som en plätt? Nja, svårare kan det nog inte bli, men vem har sagt att det ska vara enkelt ....

Inga kommentarer: